Aşağıdakiler aracınız üzerinde kalırsa paslanma, solma ve lekelere neden olabilir, aracı olabildiğince kısa sürede yıkayın.
Yıkama
Yol yüzeyindeki kir ve tozdaki kimyasallar uzun süreli temas halinde bırakılırsa aracınızın boya kaplaması ve gövdesine hasar verebilir.
Sık yıkama ve vakslama aracınızı bu hasardan korumanın en iyi yoludur. Bu, yağmur, kar, tuzlu hava gibi çevresel unsurlardan korumada da etkili olur.
Aracı direk gün ışığında yıkamayın. Aracı gölgeye park edin ve tozu gidermek için su püskürtün. Sonra bol miktarda temiz su ve araç yıkama fırçası veya sünger kullanarak aracı yukarıdan aşağıya yıkayın.
Gerekliyse hafif bir araç yıkama sabunu kullanın. İyice durulayın ve yumuşak bir bezle silerek kurutun. Aracı yıkadıktan sonra kir kalabilecek kapılar, kaput vb. birleşme yerleri ve flanşlarını dikkatli bir şekilde temizleyin.
DİKKAT
Ayrıca donma veya paslanmaya bağlı olarak çalışmama olasılığı da vardır, böylece araç hareket edemez.
Soğuk havada
Kışın bazı bölgelerdeki yollara yayılan tuz ve diğer kimyasalların araç gövdesi üzerinde zararlı etkisi olabilir. Dolayısıyla aracı mümkün olduğunda sık bir şekilde bakım talimatlarımıza göre yıkamalısınız. Soğuk havaların başlamasından önce ve sonra koruyucu uygulanması ve alt kısım korumasının kontrol edilmesi önerilir.
Aracınızı yıkadıktan sonra kapıların donmasını önlemek için kapıların çevresindeki lastik bölümlerdeki tüm su damlalarını silin.
NOT
Kapılardaki, kaputtaki, vb. fitillerin donmasını önlemek için silikon sprey uygulanmalıdır.
Vakslama
Aracın vakslanması boyaya toz ve yol kimyasallarının yapışmasını önlemeye yardımcı olur. Suyun yok edilmesine yardımcı olmak için aracı yıkadıktan sonra ya da en azından üç ayda bir vaks solüsyonu uygulayın.
Aracınızı direk gün ışığında vakslamayın.
Yüzeyler soğuduktan sonra vakslamalısınız.
Vaksın nasıl kullanılacağı hakkında bilgi için vaks kullanım kılavuzuna bakın.
DİKKAT
Yüksek aşındırıcı bileşimleri içeren vakslar kullanılmamalıdır.
Cilalama
Araç sadece boya lekelenmiş ya da parlaklığını kaybetmişse cilalanmalıdır. Mat cilalı parçalar ve plastik tamponlar cilalanmamalıdır, aksi takdirde parçalar lekelenir ya da boyalarına hasar verir.
Plastik parçaların temizlenmesi
Sünger veya güderi kullanın.
Araç vaksı tampon, kaplama veya lambaların gri veya siyah engebeli yüzeye yapılırsa yüzey beyazlaşır. Böyle bir durumda ılık su ve yumuşak bez veya güderi kullanarak silin.
DİKKAT
Plastik yüzey bölümüne hasar verebileceklerinden ovalama fırçası veya diğer sert aletler kullanmayın.
Plastik parçaların petrol, hafif yağ, fren hidrolikleri, motor yağları, gresler, boya tinerleri ve sülfürik asitle (akü elektroliti) temas ettirmeyin, aksi takdirde plastik parçalar çatlayabilir, lekelenebilir ya da rengi solabilir.
Plastik parçalara değerlerse yumuşak bir bez, güderi veya benzeri ve sulu nötr deterjan çözeltisiyle silin, sonra etkilenen parçaları hemen suyla durulayın.
Krom parçalar
Krom parçaların paslanması ve üzerinde lekeler oluşmasını önlemek için suyla yıkayın, iyice kurutun ve özel bir koruyucu kaplama uygulayın. Bu, kışın daha sık yapılmalıdır.
Alüminyum jantlar*
Tekerlekleri yıkadıktan sonra nötr deterjanı durulayın.
DİKKAT
Aksi halde jantlar çizilebilir.
Cam
Cam normalde sadece sünger ve su kullanarak temizlenebilir.
Cam temizleyici yağ, gres, böcek ölüleri, vb.
çıkarmak için kullanılabilir. Camı yıkadıktan sonra temiz, kuru, yumuşak bez ile silerek kurutun. Boyayı silmek için kullanılan bezi cam silmede asla kullanmayın, boyalı yüzeylerdeki vaks cama yapışabilir ve saydamlığı ve görüş özelliğini azaltabilir.
NOT
Bagaj kapısı camının içini temizlemek için her zaman yumuşak bez kullanın ve hasara neden olmayacak şekilde buğu çözücü ısıtıcı elemanı boyunca camı silin.
Silecek lastikleri
Silecek lastiklerindeki gres, ölü böcekler, vb.'yi çıkarmak için yumuşak bez ve cam temizleyici kullanın. Artık düzgün silmediklerinde silecek lastiklerini değiştirin.
Motor bölmesi
Kışın başı ve sonunda motor bölmesini temizleyin. Toz içeren yol kimyasalları ve diğer paslandırıcı materyallerin birikebileceği flanşlar, çatlaklar ve çevresel parçalara özellikle dikkat edin.
Bulunduğunuz bölgedeki yollarda tuz ve diğer kimyasal maddeler kullanılırsa motor bölmesini her üç ayda bir en az iki defa temizleyin.
Hasara neden olabileceğinden motor bölmesi içindeki elektrikli parçalara asla su püskürtmeyin veya sıçratmayın.
Yakındaki parçalar, plastik parçalar ve benzerlerini çatlatacak, lekeleyecek veya renklerini solduracak sülfürik asitle (akü elektroliti) temas ettirmeyin.
Temas ederlerse yumuşak bir bez, güderi veya benzeri ve sulu nötr deterjan çözeltisiyle silin, sonra etkilenen parçaları hemen bol suyla durulayın.