Ekonomik sürüş için yerine getirilmesi gereken bazı teknik gereklilikler vardır. Düşük yakıt tüketimi için ön koşul, uygun bir şekilde ayarlanmış motordur. Aracın ömrünü uzatmak ve en ekonomik kullanım için aracınızı servis standartlarına göre düzenli aralıklarla kontrol ettirmenizi öneririz.
Yakıt tasarrufu ve egzoz gazı ve ses oluşumu özel çalıştırma koşullarının yanı sıra kişisel sürüş alışkanlıklarından da büyük oranda etkilenir. Frenlerin, lastiklerin ve motorun aşınmasının asgariye indirilmesi kadar çevre kirlenmesinin azaltılması için de aşağıdaki noktalara uyulmalıdır.
Hızlanma ve Yavaşlama
Aracı trafik koşullarına uyarak sürün; yakıt tüketimini arttıran ani kalkışlardan, hızlanmadan ve fren yapmaktan kaçının.
Vites Değiştirme
Sadece uygun bir hızda ve motor devrinde vites değiştirin. Her zaman mümkün olan en yüksek vitesi kullanın.
Şehir trafiği
Sıkça dur-kalk yapmak ortalama yakıt tüketimini artırır. Mümkünse trafik akışı muntazam olan yolları kullanın. Yoğun trafikte kullanırken, aracı düşük viteste, yüksek devirde kullanmaktan kaçının.
Rölanti
Araç rölantide de yakıt tüketir. Uzun süreli rölantiden mümkün olduğunca kaçının.
Hız
Daha yüksek hızlarda daha fazla yakıt tüketilir. Tam hızda sürüşten kaçının. Gaz pedalını hafifçe bırakmanız dahi önemli miktarda yakıt tasarrufu sağlar.
Lastik basıncı
Lastik basıncını düzenli aralıklarla kontrol edin. Düşük lastik basıncı yol direncini ve yakıt tüketimini artırır. Düşük lastik basınçları ayrıca lastik aşınmasını ve sürüş stabilitesini de olumsuz etkiler.
Yük
Bagaj bölmesinde gereksiz eşyalarla sürüş yapmayın. Özellikle sıkça dur-kalk gerektiren şehir trafiğinde, araç ağırlığının artırılması yakıt tüketimini önemli oranda artırır. Ayrıca tavana gereksiz bagaj vb. yerleştirilmiş olarak sürüşten de kaçının; hava direncinin artması yakıt tüketimini artırır.
Soğuk marş
Motorun soğukken çalıştırılması daha çok yakıt tüketimine neden olur.
Sıcak motoru çalışır durumda tutmak da gereksiz yakıt tüketiminin sebeplerindendir.
Motor çalıştırıldıktan sonra mümkünse aracı kısa sürede harekete geçirin.
Klima
Klima kullanımı yakıt tüketimini artırır.
Sürüş, alkol ve uyuşturucu
Alkol etkisi altında araç kullanmak kazaların en yaygın nedenlerindendir.
Kanınızdaki alkol düzeyi yasal sınırların çok altında olsa dahi, sürüş yeteneğiniz ciddi oranda azalır. Alkollü halde araç kullanmayın. Alkollü olmayan bir sürücü ile yolculuk yapın; bir taksi veya arkadaşınızı çağırın veya toplu taşım araçlarını kullanın. Kahve içmek veya soğuk duş almak sizi ayık hale getirmez. Benzer şekilde, reçeteli veya reçetesiz ilaçlar da dikkatinizi, kavrama veya reaksiyon zamanınızı etkiler. Bu tür ilaçların etkisi altındayken araç kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışın.
UYARI
ASLA ALKOLLÜYKEN ARAÇ KULLANMAYIN. Algılama mekanizmanız ve refleksleriniz zayıflar ve karar verme yeteneğiniz azalır.
Güvenli sürüş teknikleri
Sürüş güvenliği ve kazalara karşı korunma, asla tam olarak garanti altına alınamaz. Bununla birlikte, aşağıdakilere özellikle dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
Emniyet kemerleri
Aracı çalıştırmadan önce sizin ve yolcuların emniyet kemerlerinin bağlı olduğundan emin olun.
Paspaslar
UYARI
Aracınız için uygun paspasları doğru şekilde yerleştirerek, paspasları pedallardan uzak tutun. Paspasların bulundukları yerden kaymalarını önlemek için, paspasları kanca vb. kullanarak sıkıca tutturun. Paspasın bir pedalın üzerine gelmesi veya paspasların üst üste getirilmesi pedalın kullanılmasına engel olarak ciddi kazalara yol açabilir.
Çocuklarla seyahat
Bagaj yükleme
Bagaj yüklerken, koltukların yüksekliğini aşmamaya dikkat edin. Bu hem aracın arkasını görmenize engel olacağından hem de sert frenleme durumunda bagajlar yolcu bölmesi içerisine girebileceğinden, tehlikelidir.