SRS sistemi aşağıdaki parçalardan oluşur:
*: varsa
SRSCM, kontak anahtarı ON (açık) konumunda iken, olası bir çarpışmanın, hava yastığının açılacağı veya ön gerdiricili emniyet kemerinin açılacağı derecede şiddetli olup olmadığına karar vermek için, SRS parçalarını sürekli olarak izler.
SRS uyarı ışığı
Gösterge panelindeki SRS (İlave Güvenlik Sistemi) hava yastığı uyarı lambası şekilde resmedilen hava yastığı sembolünü gösterir. Sistem, arızalara karşı hava yastığı elektrik sistemini kontrol eder. Yanan uyarı lambası, hava yastığı sisteminde, devrilme koruması için kullanılan yan ve/veya perde hava yastıkları da dahil (devrilme sensörü varsa), potansiyel bir sorun olduğunu gösterir.
UYARI
SRS sistemi arızalı ise bir kaza sırasında hava yastığı düzgün şekilde açılmayabilir ve ciddi yaralanma ve ölüm riski artar.
Aşağıdaki durumlardan herhangi biri gerçekleştiğinde, SRS sisteminiz arızalı demektir:
Yukarıdaki durumlardan herhangi biri meydana gelirse, SRS sisteminizi HYUNDAI yetkili servisine kontrol ettirmenizi öneririz.
Orta ve yüksek hızlarda meydana gelen bir önden çarpışma sırasında, sensörler aracın hızla yavaşladığını algılar.
Yavaşlama oranı yeteri kadar yüksek ise, kontrol ünitesi ön hava yastıklarını zamanında ve gerekli kuvvet ile açar.
On hava yastıkları, emniyet kemerlerinin uygun ek güvenlik sağlayamadığı önden çarpışmalarda harekete geçerek sürücüyü ve ön yolcuyu korumaya yardım eder. Gerekli olduğunda, yan hava yastıkları yandan çarpma veya takla atma sırasında üst yan gövdeyi destekleyerek koruma sağlar.
Bu iki faktör, sensörlerin elektronik bir hava yastığı açılma sinyali üretip üretmeyeceğini belirler.
Bir devrilme durumu algılandığında, özellikle emniyet kemerleriyle birlikte kullanıldığı zaman, fırlamaya karşı koruma sağlamaya yardımcı olmak için perde hava yastıkları daha uzun süre açık kalır (devrilme sensörü varsa).
Hava yastığının hızla açılması, yolcu, aracın iç aksamına çarpmadan önce, yolcuyla aracın iç aksamı arasına hava yastığının girmesini sağlayan son derece kısa bir sürede gelişen bir olaydır. Açılma hızı, ciddi veya ölümcül yaralanma riskini azaltır ve bu nedenle hava yastığı tasarımının olmazsa olmaz bir unsurudur.
Ancak hava yastığının hızlı açılması, yüzde tahriş, ezilme, kemik kırılması gibi yaralanmalara neden olabilir, çünkü bu hız aynı zamanda hava yastıklarının büyük bir kuvvetle açılmasına da neden olur.
Açılmış bir hava yastığı yüzünden yaralanma riskini azaltmak için önlemler alabilirsiniz. En büyük risk hava yastığına çok yakın oturmaktır. Bir hava yastığının açılması için boşluğa ihtiyacı vardır.
Sürücülerin aracın hakimiyetini muhafaza ederek direksiyonun ortası ile göğüslerinin arasında mümkün olduğu kadar mesafe kalacak şekilde oturmaları önerilir.
Sürücü ön hava yastığı (1)
Sürücü ön hava yastığı (2)
Hava yastığının açılması esnasında yastık kapakları üzerindeki yırtılma çizgisi, hava yastığının açılması ile oluşan basınç etkisi ile ayrılır. Kapağın açılması ile hava yastıkları tam olarak şişer.
Tam olarak açılmış bir hava yastığı, emniyet kemerini uygun takmış bir sürücünün veya ön yolcunun ileri doğru hareketini engeller ve böylelikle baş ve göğüs yaralanmasını önler.
Sürücü ön havayastığı (3)
Yolcu ön havayastığı
Hava yastığı tamamen şiştikten sonra hemen sönmeye başlar; böylelikle sürücü tekrar ileriyi görebilir, direksiyonu yeniden kullanabilir veya diğer kumandaları çalıştırabilir.
UYARI
Yolcu hava yastığı açıldığı zaman, nesnelerin tehlike yaratacak şekilde fırlamasını önlemek için:
Bir hava yastığı açıldıktan sonra ne beklenmelidir?
Bir ön veya yan hava yastığı açıldıktan sonra çok hızlı bir şekilde söner. Hava yastığının açılması, sürücünün ön camdan bakmasını veya direksiyonu kullanmasını engellemez. Perde tipi hava yastıkları açıldıktan sonra bir süre kısmen şişmiş olarak kalabilir.
UYARI
Bir hava yastığı açıldıktan sonra, aşağıdaki önlemleri alınız:
Hava yastığı sadece bir kez kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Açılan hava yastığından gelen ses ve duman
Hava yastıkları açıldığı zaman, yüksek bir ses ve duman çıkarırlar ve aracın içine bir toz yayarlar. Bu normaldir ve hava yastığı fünyesinin ateşlenmesinin sonucudur. Hava yastığı açıldıktan sonra, göğsünüzün hem emniyet kemeri hem de hava yastığı ile sıkıştırılması sonucu ve aynı zamanda duman ve toz yüzünden nefes almakta oldukça zorlanabilirsiniz.
Tozlar bazı insanlarda astımı kötüleştirebilir. Hava yastığı açıldıktan sonra nefes alma zorluğu yaşarsanız, derhal tıbbi yardım alınız.
Duman ve toz zehirli olmamakla birlikte, ciltte (gözlerde, burunda, gırtlakta, vb.) kaşınmaya neden olabilir. Bu durumda, cildinizde tozun temas ettiği yüzeyleri derhal soğuk suyla yıkayıp durulayınız ve belirtiler sürerse bir doktora görününüz.
Yolcu ön hava yastığı devre dışı bırakılmadan, çocukkoltuğunu ön yolcu koltuğuna monte etmeyiniz.
Çocuk koltuğunu asla ön yolcu koltuğuna yerleştirmeyiniz. Açılan bir hava yastığı çocuğa sert bir şekilde çarpabilir ve ciddi veya ölümcül yaralanmaya neden olabilir.
UYARI