Aracınızdaki mevcut hava yastıkları şunlardır: Sürücü ve ön yolcu için hava yastıkları, sürücü diz hava yastığı, yan hava yastığı ve perde hava yastıkları.
ÖN HAVA YASTIKLARI
Sürücü/yolcu ön hava yastıkları ve sürücü diz hava yastığı (öngörülen baz pazarlarda/versiyonlarda), orta/yüksek şiddetteki herhangi bir önden çarpışma anında sürücü/yolcu ile direksiyon simidi veya ön panel arasına bir yastık yerleştirerek yolcuları korumak üzere tasarlanmıştır.
Ön hava yastıkları, önden çarpışmalarda otomobilin içerisinde bulunan yolcuları korumak için tasarlanmıştır ve bu yüzden diğer tip çarpışmalarda tetiklenmemesi (yan çarpışmalar, arka bindirmeler, taklalar, vb) normaldir.
Bir çarpışma olması durumunda elektronik bir kontrol ünitesi, gerektiğinde korumak üzere şişebilen yastıkların şişirilmesini ve öndeki yolcunun gövdesiyle kendisine zarar verebilecek olan nesne arasına geçmesini sağlar. Hemen sonra yastıklar iner.
Ön hava yastıkları emniyet kemerlerinin yerine geçmez. Avrupa'da ve dünyanın pekçok ülkesinde kanunlarla da belirlendiği gibi, emniyet kemerlerinin daima takılması gerekir.
Kaza halinde, emniyet kemeri takmayan yolcu, öne doğru hareket eder ve şişmekte olan hava yastığı ile temas edebilir.
Bu durumda hava yastığının sağladığı koruma etkisi azalır.
Ön hava yastıkları aşağıdaki durumlarda devreye girmeyebilir:
Bu durumlarda, açılmamaları bir sistem arızası olduğunu göstermez.
Ön hava yastıkları (sürücü, yolcu, sürücü diz hava yastıkları) emniyet kemerlerini takmış ön koltuk yolcularını koruyacak şekilde tasarlanmış ve kalibre edilmiştir.
Maksimum şişme anındaki hacimleri, direksiyon simidi ve yolcu; yolcu tarafında bulunan alt sütun koruması ve dizler; gösterge panosu ve yolcu arasındaki alanın çoğunu doldurur.
Önemsiz yandan çarpmalarda (emniyet kemerlerinin koruma etkisinin yeterli olduğu) hava yastıkları açılmaz. Bu durumda da emniyet kemerlerini bağlamanın hayati önemi vardır çünkü yandan çarpma durumunda kemerler yolcunun uygun konumlanmasını sağlarlar ve şiddetli kazalarda yolcunun dışarı fırlamasını önlerler.
Sürücü ön hava yastiği
Yolcu ön hava yastiği
Ön yolcu hava yastiği ve çocuk koruma si̇stemleri̇
Ön yolcu koltuğuna çocuk emniyet koltuğu yerleştirmeden önce DAİMA yolcu güneşliğinde bulunan bilgi etiketindeki talimatları uygulayınız.
Yolcu ön hava yastığı ve çocuk koruma sistemi: UYARI
Sürücü di̇z hava yastiği
ÖN YOLCU VE ÖN YAN HAVA YASTIKLARININ DEVREDEN ÇIKARILMASI (öngörülen bazı pazarlarda/versiyonlarda)
Ön koltukta bir çocuk taşınması zorunlu olduğunda, otomobilde bulunan yolcu hava yastığının ve yan hava yastığının (öngörülen bazı pazarlarda/ versiyonlarda) devre dışı bırakılması gereklidir.
Gösterge panelindeki uyarı lambası hava yastıkları devreden çıkarıldığında yanacaktır (öngörülen bazı pazarlarda/ versiyonlarda).
DİKKAT Yolcu ön hava yastığını ve ön yan hava yastığını (öngörülen bazı pazarlarda/versiyonlarda) manuel olarak devre dışı bırakmak için "Otomobilin tanıtımı" bölümü, "Ön yolcu hava yastığını ve yan hava yastığını devre dışı bırakma" paragraflarına bakınız.
YAN HAVA YASTIKLARI
(Yan hava yastıkları - Perde hava yastıkları)
Yan hava yastiklari (öngörülen bazı pazarlarda/versiyonlarda)
Ön koltukların koltuk sırtlıklarında bulunan iki tip hava yastığından oluşur ve orta seviyedeki bir yan çarpışmada araç içindeki yolcuların göğüs ve omuz bölgesini korur.
Perde hava yastiklari (öngörülen bazı pazarlarda/versiyonlarda)
Perde hava yastıkları, tavan kaplamasının iki yanında yer alan "perde" şeklinde bir sistem olup özel bir trim ile kaplanmıştır .
Yolcu ve sürücünün başlarını korumak için düşünülen bu çözüm, geniş yüzeyi ile yandan çarpışma durumunda en üst seviyede koruma sağlar.
DİKKAT Yan çarpışma durumunda, eğer yolcu doğru konumda oturuyor ise hava yastığı doğru olarak şişerek en iyi korumayı sağlar.
DİKKAT Basamaklar, bordür taşları gibi çıkıntılı cisimlere şiddetli bir şekilde çarpılması, büyük çukurlara veya yol üzerindeki çökmüş bölgelere düşülmesi gibi, otomobilin, alt kısmını etkileyecek şiddetli darbelere veya kazalara maruz kalması halinde, ön ve/veya yan hava yastıkları şişebilir.
DİKKAT Hava yastıkları şişerken, dışarı az miktarda toz şeklinde bir madde yayılır. Bu zararlı olmayıp bir yangının başlangıcına işaret etmez.
Ayrıca, şişen hava yastığının yüzeyi ve otomobilin içi de toz halindeki bu madde ile kaplanabilir. Bu madde, cildi ve gözleri tahriş edebilir. Vücudunuzun bu maddeye maruz kalan bölgelerini, sabun ve su ile yıkayınız.
DİKKAT Hava yastığının devreye girdiği bir kazadan sonra; komple güvenlik sisteminin kontrolü ve değiştirilmesi için, otomobilinizi yetkili bir Fiat servisine götürünüz.
Hava yastığı ile ilgili tüm kontrol, tamir ve değiştirme işlemleri yetkili bir Fiat servisinde yapılmalıdır. Otomobiliniz hurdaya çıkarıldığında hava yastığının devre dışı bırakılması için bir Fiat yetkili servisine müracaat ediniz.
DİKKAT Ön gerdiriciler ve hava yastıkları; elektronik kontrol ünitesi tarafından çarpışmanın tipine bağlı olarak devreye alınırlar. Dolayısıyla, bu tertibatların birinin veya bir kaçının devreye girmemesi, sistemin arızalı olduğu anlamına gelmez.