Fiat 500 - Kullanim Kilavuzu 2015 > Araç güvenli̇ği̇

Önemli̇ uyarilar ve tavsi̇yeler / Araç güvenli̇ği̇

1) ANAHTARLAR VE ŞİFRE KARTI

  • Anahtarın içersindeki elektronik parçalar sert darbelere maruz kalırsa zarar görebilir. Anahtarın içindeki elektronik parçaların düzgün çalışması için anahtarı direkt güneş ışığına maruz bırakmayınız.
  •  Otomobil el değiştirdiğinde tüm anahtarlr ve şifre kartı yeni araç sahibine teslim edilmelidir.

2) KLİMA KONTROL SİSTEMİ

Sistem elemanlarıyla uyumlu olmadığından dolayı, hiçbir şekilde R12 sıvısı kullanılmamalıdır.

3) ÖN CAM VE ARKA CAM SİLECEKLERİ

  • Ön cam sileceğini kesinlikle cam üzerinde biriken kar ve buzu temizlemek amacı ile kullanmayınız. Bu şartlarda silecek aşırı şekilde zorlanır ve motor koruma sisteminin devreye girmesine ve silme işleminin birkaç saniye süresince durmasına sebep olur. Eğer yeniden çalışmaya başlamaz ise yetkili bir Fiat servisi ile temasa geçiniz.
  • Ön camdan silecekler kaldırılmış şekilde ön cam sileceğini asla çalıştırmayınız.

4) AÇILIR CAM TAVAN

  • Enine tavan yük taşıma çıtası takılırsa açılır tavanı sadece havalandırma konumunda kullanınız.
  • Üzerinde kar ya da buz varken açılır tavanı açmayınız: Hasar görebilir.
  • Bagaj kapısı açıldığında tavan yük taşıma çıtasındaki eşyalara vurmamaya dikkat ediniz.

5) SOFT TOP

  • Üzerinde kar ya da buz varken tenteyi açmayınız: Hasar görebilir.
  • Tente kapanıyorken hasar görmesini engellemek için arka rafa herhangi bir eşya koymayınız.
  • Yükler aracın tavanına sabitlenemeyebilir.
  • Bilhassa içerdikleri asit aşındırıcı olduğundan kuş pisliklerinin ve bitki reçinelerinin tenteden hemen ve iyice temizlenmesi gerekir.
  • Tentenizi yıkamak için basınçlı yıkayıcıları kullanmayınız.
  • Buharla yıkama tertibatları veya yüksek basınçlı su yıkayıcıları kullanıldığında, uygun bir mesafede durunuz ve maksimum 60ºC'lik sıcaklığı geçmeyiniz. Mesafe çok az veya basınç çok yüksek olursa hasar, değişiklik veya su sızması meydana gelebilir.
  • Bir su jeti kullanılırsa, su sızmasını engellemek için kumaş kenarlarından ve arka cam çerçevesinden uzak tutunuz.
  • Kesinlikle alkol, benzin, kimyasal ürünler, deterjanlar, leke çıkarıcılar, vaks, çözücüler ve "yıka ve parlat" ürünlerini kullanmayınız.
  • Lekeleri önlemek amacıyla sabunu temizlemek için hemen durulayınız. Gerekirse işlemi tekrarlayınız.
  • Mükemmel sonuçlar için su geçirmez ürün kabındaki talimatlara uyunuz.
  • Tentenin kauçuk contaları sadece su ile yıkanmalıdır. Contaların kuru ve yapışkan olduğunu fark ederseniz, kauçuk için özellikle talk pudrası veya ürünlerini (silikon spreyi) uygulayınız.

6) EOBD SİSTEMİ

Kontak anahtarı MAR konumuna çevrildiğinde, uyarı lambası yanmazsa ya da sürüş esnasında, çok fonksiyonlu gösterge (öngörülen bazı pazarlarda/versiyonlarda) üzerinde bir mesaj ile birlikte sabit olarak yanar veya yanıp sönerse, en kısa sürede yetkili bir Fiat servisi ile irtibata geçiniz. uyarı lambasının çalışması, özel cihazlar kullanılarak trafik kontrol yetkilileri tarafından kontrol edilebilir.

Aracı kullandığınız ülkede yürürlükte bulunan trafik düzenlemelerine her zaman uyunuz.

7) RADYO

  • Otomobili satın aldıktan sonra bir ses sistemi taktırmak isterseniz, ilk önce nitelikli personelinin, akü şarjını etkilemeyen bir ses sistemi hakkında size tavsiyede bulunacağı bir Fiat Yetkili Satıcısı ile irtibata geçiniz. Aşırı yüksüz absorpsiyon aküye zarar verir ve akünün garantisini geçersiz kılabilir.
  • Multimedya CD'lerinde müzik parçalarının yanı sıra, veri parçaları da bulunmaktadır. Bu tür CD'nin çalışması, çıkış katlarına ve hoparlörlere zarar vermenin yanında yol güvenliğini tehlikeye atabilecek bir ses seviyesine tırmanmaya sebep olabilir.

8) DİZEL MOTORLU TİPLERDE YAKIT DOLUMU

Dizel motorlar: Sadece EN590 Avrupa standardına uygun dizel yakıtı ile yakıt dolumu yapınız. Diğer ürünlerin veya karışımların kullanılması motora onarılamayacak şekilde zarar verebilir ve sonuç olarak, neden olunan zarar nedeniyle garantiyi geçersiz kılabilir. Eğer yanlışlıkla diğer tür yakıt ile yakıt dolumu yaparsanız, motoru çalıştırmayınız ve tankı boşaltınız. Motor çalıştıysa, çok kısa bir süreliğine de olsa, tankın yanı sıra tüm yakıt besleme sistemini de boşalttırmanız gerekecektir.

9) EMNİYET KEMERLERİ - ÖN GERDİRİCİLER

Ön gerdirici etrafındaki bölgede oluşan patlama, titreşim veya lokal ısınmaya (6 saate kadar 100ºC üzerinde) yol açan işlemler sistemin hasar görmesine veya devreye girmesine sebep olabilir. Bu cihazlar yol yüzeyindeki bozuklukların veya kaldırım taşı gibi alçak engellerin sebep olduğu sarsıntılardan etkilenmez. Bilgi ve yardım gerektiren durumlarda yetkili bir Fiat servisine başvurunuz.

10) MOTORUN ÇALIŞTIRILMASI VE DURDURULMASI

  • Otomobili ilk kullanmaya başladığınız zaman, tam performans ile kullanmamanız (aşırı süratli olarak uzun mesafeler gidilmemesi, aşırı gaz vermeme, sert fren yapmama gibi) tavsiye ederiz.
  • Aküden gereksiz güç harcanmasını önlemek için, motor durduktan sonra kontak anahtarını MAR konumunda bırakmayınız.
  • uyarı lambası, ısıtma bujileri sisteminde arıza olduğunu belirtmek için motor çalışınca 60 saniye veya uzun marş süresince yanıp söner. Eğer motor çalışırsa otomobili kullanabilirsiniz fakat mümkün olan en kısa sürede yetkili bir Fiat servisine başvurunuz.
  • Otomobili kesinlikle, iterek, çekerek ve yokuş aşağı bırakarak çalıştırmayınız, bu metod, katalitik egzoz sistemine yakıt dolmasına ve tamir edilemeyecek biçimde zarar görmesine sebep olabilir.
  • Otomobilinizi çalıştırmak için kesinlikle hızlı akü şarj cihazı kullanmayınız: Aksi takdirde, elektronik sistemlere zarar verebilirsiniz.
  • Motoru durdurmadan önce motor devrini yükseltmenin hiç bir amacı yoktur ve gereksiz yere yakıt harcar. Aynı zamanda fazla yakıt tüketimine sebep olur ve özellikle turboşarja zarar verir.

11) MANUEL VE DUALOGIC VİTES KUTUSUNUN KULLANIMI

  • Eliniz vites üzerinde iken seyahat etmeyiniz. Uygulanan güç çok hafif de olsa vites kutusu elemanlarının zamanından önce aşınmasına sebep olacaktır.
  • Vites kutusu arızalıysa, sistemi kontrol ettirmek için en kısa sürede yetkili bir Fiat servisi ile irtibata geçiniz.
  • Debriyajın etkinliğini korumak amacıyla, otomobili hareketsiz tutmak için gaz pedalını kullanmayınız (örn; bir yokuşta durulduğunda) bunun yerine fren pedalını kullanınız.

12) KAR ZİNCİRLERİ

Otomobilinize kar zinciri takılmış ise, hızınızı düşürünüz. 50 km/saat hızı geçmeyiniz.

Çukurlara, kaldırımlara, kasislere dikkat ediniz ve otomobili uzun süre kar olmayan yerlerde kullanmayınız.

13) GÜÇ SOKETİ

Akım çekişi 180 Watt'ı geçen cihazları elektrik prizine bağlamayınız.

14) DİZEL FİLTRESİ

Besleme devresinde suyun bulunması enjeksiyon sistemine ciddi hasar verebilir ve motorun düzensiz çalışmasına yol açabilir. Eğer renkli ekranda uyarı lambası ya da  sembolü yanarsa, sistemi boşalttırmak için en kısa sürede yetkili bir Fiat servisi ile irtibata geçiniz. Yakıt ikmalinden hemen sonra bu sorun belirtilirse, su yakıt deposuna girmiş olabilir.

Bu durumda, hemen motoru kapatıp yetkili bir Fiat servisi ile irtibata geçiniz

15) HIZLI LASTİK TAMİR KİTİ (FIX&GO)

Lastiğin yabancı nesneler tarafından patlatılması durumunda lastik izi üzerinde veya kenardaki hasar azami 4 mm çapa kadar tamir edilebilir.

16) AMPULLER VE SİGORTALAR

  • Halojen ampulleri sadece metal kısımlarından tutunuz. Ampülün cam kısmına dokunulduğu takdirde, ışık yoğunluğu düşer ve ampulün kullanım ömrü kısalır. Yanlışlıkla ampule dokunmanız halinde, alkol ile nemlendirilmiş bir bez ile silip, kurumaya bırakınız.
  • Mümkünse ampulleri yetkili bir Fiat servisinde değiştiriniz.

Dış aydınlatma lambalarının düzgün çalışması ve ayarlanması, güvenlik nedeni ile ve yerel kanuni uygulamalar için zorunludur

  • Müdahale, üst yapıya hasar vermeyi önlemek için gerekli tüm tedbirler alınarak yapılmalıdır (yeterince sert ve uygun kalınlıkta plastik bir kart kullanınız).
  • Motor bölümünün yıkanması gerekirse, su jeti ile doğrudan motor bölmesi sigorta kutusuna vurmamaya özen gösteriniz.

17) OTOMOBİLİN KALDIRILMASI

Yan etekler ile donatılmış versiyonlar için lift veya krikoyu konumlandırılırken özellikle dikkat edilmelidir.

18) PERİYODİK BAKIM PLANI

  • Benzin motorlu versiyonlar: Araç çoğunlukla şehir sürüşü için kullanılırsa ya da yıllık kilometre 10,000 km'den az ise, motor yağı ve motor yağı filtresi her 12 ayda bir değiştirilmelidir.
  • Dizel motorlu versiyonlar: Araç çoğunlukla şehir sürüşü için kullanılırsa, motor yağı ve motor yağı filtresi her 12 ayda bir değiştirilmelidir

19) BAKIM: SEVİYE KONTROLLERİ

  • Seviye tamamlarken, farklı tipteki sıvıları birbirleri ile karıştırmayınız, bunlar birbirleri ile uyumlu olmayabilirler ve otomobilin zarar görmesine sebep olabilirler.
  • Motorda bulunan yağdan farklı özellikte yağ ilave etmeyiniz.
  • Yukarıda belirtilenlerin dışında özelliklere sahip ürünlerin kullanılması motorun garanti kapsamı dışında hasar görmesine sebep olabilir.
  • Yüksek derecede aşındırıcı fren hidrolik sıvısının boyalı yüzeylere damlamamasına dikkat ediniz. Damlaması durumunda hemen suyla yıkayınız.

20) PARAFLUUP

Motor soğutma sisteminde, PARAFLUUP koruyucu antifriz kullanır.

Tamamlama işlemi sırasında, soğutma sisteminde mevcut olan sıvının aynısını kullanınız. PARAFLUUP antifriz, başka tip antifrizlerle karıştırılamaz. Eğer farklı özellikte bir sıvı ile karıştırılmış ise, motoru çalıştırmayınız ve yetkili bir Fiat servisi ile temasa geçiniz.

21) AKÜ DEĞİŞİMİ

Elektrikli ve elektronik donanımın yanlış takılması otomobile ciddi hasarlar verebilir. Otomobilinizi satın aldıktan sonra, sürekli elektrik çeken ilave aksesuarlar (alarm sistemleri, ses sistemi, cep telefonu araç kiti gibi) takmak isterseniz yetkili bir Fiat servisine gidiniz.

Buradaki uzman personel, size aksesuar serisinden en uygun aksesuarlar önermenin yanı sıra, otomobilin elektrik sisteminin yeterli olup olmadığını kontrol edecek veya daha yüksek kapasitede bir akünün monte edilmesinin gerekip gerekmediğini de belirleyecektir.

22) PARK SENSÖRLERİ

Düzgün çalışması için, sensörler üzerindeki çamur, kir, kar ve buz temizlenmelidir. Sensörleri temizlerken hasar görmemesi için dikkatli olunuz. Kuru ve sert bezler kullanmayınız. Gerekirse, sensörler temiz su ve otomobil deterjanı ile yıkanabilir. Yıkama istasyonlarında, sensörleri en az 10 cm mesafeden basınçlı su veya buhar tutarak temizleyiniz.

23) YETERSİZ YAĞ

Motora hasar gelmesini önlemek için, kırmızı uyarı lambası yandığında ya da sarı uyarı lambası sabit olarak yandığında (öngörülen bazı pazarlarda/versiyonlarda) motor yağının değiştirilmesi tavsiye edilir. Yetkili bir Fiat servisi ile irtibata geçiniz.

24) KAROSER

  • Yıkama istasyonlarında silindirler ve/veya fırçalar ile yıkamaktan kaçınınız. Daha sonra, aracı nötr pH deterjanlar kullanarak sadece elinizle yıkayınız; kuru bir güderi ile kurulayınız. Aracı temizlemek için aşındırıcı ürünler ve/veya parlatıcılar kullanılmamalıdır.
  • Kuş pislikleri, derhal büyük bir dikkatle yıkanmalıdır. Bunların asidi zararlıdır.
  • Aracı (eğer mümkünse) ağaç altında park etmekten kaçınınız; bitkisel reçineleri derhal temizleyiniz; kuruduklarında bu reçineler sadece aşındırıcı ürünler ve/veya parlatıcılar ile çıkarılabilir, ki bu ürünler boyanın tipik opaklığını değiştirebileceğinden hiçbir şekilde tavsiye edilmezler.

25) CAMLAR

Ön camı ve arka camı temizlemek için saf ön cam yıkama sıvısı kullanmayınız; en az %50'sini su ile seyreltiniz.

26) LPG

  • Otomobil özellikle bunun için tasarlanmış bir gaz LPG enjeksiyon sistemi ile donatılmıştır: Dolayısıyla sistemin veya bileşenlerinin yapısının değiştirilmesi kesinlikle yasaktır.
  • Diğer bileşen veya malzemelerin kullanılması arızalara neden olabilir ve güvenlikte bir azalmaya yol açabilir; dolayısıyla herhangi bir sorun meydana geldiğinde, yetkili bir Fiat servisi ile irtibata geçiniz.
  • Sistem −20ºC ila 100ºC arasındaki sıcaklıklarda çalışır.
  • Otomobil çekilirken veya kaldırılırken LPG sistemi parçalarının hasar görmesini önlemek için, kullanıcı el kitabındaki "Otomobilin çekilmesi" paragrafına bakınız.
  • Fırında boyanırken, LPG tankının otomobilin içinden çıkarılması ve daha sonra yetkili bir Fiat servisi tarafından yeniden takılması gerekir.
  • LPG sistemi çok sayıda güvenlik özelliklerine sahip olsa da, araç uzun bir süre boyunca her kullanılmadığında veya bir arıza ya da kaza sonucu her acil duruma getirildiğinde şu işlemlerin yapılması tavsiye edilir: LPG vanasını kapatınız.
  • LPG'de herhangi bir katkı maddesinin kullanılması kesinlikle yasaktır.
  • Periyodik olarak (en az her altı ayda bir) tank içindeki LPG'nin bitmesine izin veriniz ve ilk yakıt ikmalinde, maksimum 30.5 litrelik kapasiteyi (rezerv dahil) geçmediğini kontrol ediniz. Eğer seviye 30.5 litrenin (rezerv dahil) üzerinde olursa, hemen yetkili bir Fiat servisi ile irtibata geçiniz.

Özel kullanım koşullarında:

  • Düşük ortam sıcaklıklarında çalıştırma ve kullanma
  • Düşük propan içerikli LPG beslemesi: Sistem herhangi bir işaret olmadan geçici olarak benzin kullanımına geçebilir.

Aşağıdaki durumlarda:

  • Tankta düşük LPG seviyeleri
  • Yüksek performans talebi (örn; sollama, otomobilin tam yüklü olması, dik tepeler): Sistem istenen motor performansını sağlamak için otomatik olarak benzin kullanımına geçebilir; bu durumda, gerçekleştirilen geçiş işlemi anahtar üzerinde turuncu (benzin) LED'inin yanmasıyla ve yeşil (LPG) LED'inin sönmesiyle gösterilir.

    Yukarıdaki koşullar sona erdiğinde, sistem otomatik olarak LPG kullanımını geri alır; anahtar üzerinde turuncu (benzin) LED'i söner ve yeşil (LPG) LED'i yanar.

  • Yukarıdaki otomatik geçişi elde etmek için, benzin deposunda yeteri kadar yakıt olduğundan emin olunuz.
  • Dolayısıyla, benzin pompasını korumak ve LPG'den benzin kullanımına geçici geçiş sağlamak için her zaman depoda yeteri kadar benzinin bulunması gerekir

ÇEVRENİN KORUNMASI

1) ANAHTARLAR - UZAKTAN KUMANDA

Kullanılmış piller çevre için zararlıdır. Bu sebepten dolayı ilgili kanunlarla belirlenen şekilde özel toplama kaplarının içinde imha edilmeli ya da yetkili bir Fiat servisi ile temasa geçilmelidir.

2) KLİMA KONTROL SİSTEMİ

Sistem, herhangi bir sızıntı durumunda çevreyi kirletmeyecek olan R134a soğutma sıvısı içermektedir

3) HIZLI LASTİK TAMİR KİTİ (FIX&GO)

Yalıtım sıvısı tükenirse tüpü değiştiriniz. Tüp ile yalıtım sıvısını atmayınız. Yalıtım sıvısını ve tüpü ulusal ve yerel kanunlara uygun olarak tasfiye ediniz.

4) BAKIM - SEVİYE KONTROLLERİ

  • Kullanılmış motor yağları çevreye zarar veren tehlikeli maddeler içerir. Yağın ve filtrenin değiştirilmesi için, yetkili bir Fiat servisi ile temasa geçmenizi tavsiye ederiz.
  • Kullanılmış şanzıman yağı çevreye zararlı maddeler içerir. Bu yağın, çevreye saygı göstererek ve yasal gereksinimlere göre bertaraf edileceği yetkili bir Fiat servisi tarafından değiştirilmesi tavsiye edilir.
  • Aküler çevreye zarar veren maddeler ihtiva ederler. Akünüzü yetkili bir Fiat servisinde değiştirmeniz tavsiye edilir.

5) BAKIM - KAROSER

Deterjanlar suları kirletir. Bu sebepten dolayı otomobil, yıkama esnasında kullanılan suyun toplanabildiği ve arıtılabildiği tesislerde yıkanmalıdır.

    Diger materyaller:

     Fiat 500 - Kullanim Kilavuzu 2015 > Ki̇şi̇sel güvenli̇k

    Aşağıdaki bilgileri dikkatli bir şekilde okumanızı öneririz. Acil bir durumda Garanti Kitapçığının üzerinde bulunan ücretsiz hatları aramanızı tavsiye ederiz. KİŞİSEL GÜVENLİK

     Fiat 500 - Kullanim Kilavuzu 2015 > Soft top

    Tente, tavan ışığının yanında bulunan butonlar (A) veya (B)   ile açılabilir/kapatılabilir. Otomobil park edildiğinde tentenin kapatılması tavsiye edilir. Kapalı tente otomobili, kötü hava şartlarının neden olduğu hasarlardan ve ayrıca hırsızlıktan etkili bir şekilde korur.

    Web sitede yeni - En popüler - Web Site haritası - Arama - © 2024 www.turkasegmenti.com 0.0052 -