Chevrolet Spark - Kullanim Kilavuzu 2014 > Frenler

Fren sistemi birbirinden bağımsız, iki ayrı fren devresine sahiptir.

Fren devrelerinden biri arızalandığı takdirde, araç kalan ikinci fren devresi ile durdurulabilir. Eğer böyle bir durum olursa, fren etkisi için fren pedalına daha fazla bir basınçla, sonuna kadar basılması gerekir.

Bunun için epeyce daha fazla güç gerekir. Fren mesafesi artar. Sürüşe devam etmeden önce bir servisten yardım talep edin.

Dikkat

Devrelerden biri arızalandığında, fren pedalına daha büyük bir pedal basıncıyla basılmalıdır, frenleme mesafesi artmış olabilir. Fren sisteminin kontrolü ve onarımı için en yakın servise başvurun. Yetkili servise başvurmanızı öneririz.

Fren pedalına normalden daha fazla basılması durumda, frenlerinizin onarılması gerekebilir.

En kısa zamanda bir servise başvurun. Yetkili servise başvurmanızı öneririz.

Dikkat

Aracı, ayağınızı fren pedalının üzerinde tutarak kullanmayın. Aksi takdirde fren parçaları erken aşınacaktır. Ayrıca frenler aşırı ısınabilir; bu durumda frenleme mesafesi artar ve emniyetsiz frenleme koşulları oluşur.

Uyarı

Derin bir sudan geçtikten, aracınızı yıkadıktan veya yokuş aşağı giderken frenlerinizi sürekli kullandıktan sonra frenlerin etkinliği geçici olarak azalır (yani fren zayıflaması olur). Bu durum, ıslak veya aşırı ısınmış fren aksamlarından kaynaklanır.

Frenlerinizin etkinliği aşırı ısınma nedeniyle geçici olarak azalmışsa: Yokuş aşağı giderken düşük vites kullanın. Sürekli frene basmayın.

Frenlerinizin etkinliği ıslak fren aksamları nedeniyle geçici olarak düşmüşse, aşağıda verilen işlemleri uygulayın:

  1. Aracınızın arkasındaki diğer araçları kontrol edin.
  2. Aracınızın arkasında ve her iki yanında yeterli mesafe bırakarak emniyetli hızda seyredin.
  3. Normal duruma gelene kadar frenlerinize hafifçe dokunun.

Anti blokaj fren sistemi (ABS)

ABS frenlemede tekerleklerin blokajını önler.

Tekerleklerden birisi bloke (kilitlenme) eğilimi gösterir göstermez, ABS söz konusu tekerleğin frenleme basıncını ayarlar.

Araç çok sert fren yapıldığında dahi, direksiyon hakimiyetini korur.

ABS'nin devreye girmesi, fren pedalının titremesi ve ayarlama işleminin gürültüsü ile kendini hissettirir.

Optimum bir frenleme etkisi elde etmek amacı ile, tüm frenleme süresince fren pedalına, titreyen pedala rağmen, kuvvetlice basın.

Basma kuvvetini azaltmayın.

Ayak frenine basarken gücünüzü azaltmayın.

Kontağı açıp aracı çalıştırdığınızda mekanik bir ses duyabilirsiniz. Bu normaldir ve ABS'nin çalışmaya hazır konumda olduğunu gösterir.

Kontrol lambası .

Arıza

Uyarı

ABS sisteminde bir arıza varsa, arka tekerlekler ani bir frenleme anında bloke olma eğilimi gösterebilir. ABS sisteminin getirdiği avantajlar artık mevcut değildir. Araç bu durumda sert frenleme esnasında kontrol edilemeyebilir ve yoldan çıkabilir.

Arızanın bir servis tarafından giderilmesini sağlayın.

Park (el) freni

Park (el) freni

Park frenini daima açma düğmesine basmadan sıkıca çekin. Yokuş aşağı veya yokuş yukarı durumlarda park frenini mümkün olduğunca sıkı çekin.

Park frenini çözmek için, kolu hafifçe yukarıya kaldırın, açma düğmesine basın, kolu tamamen aşağıya indirin.

Park freni kolunu daha kolay indirmek için aynı zamanda ayak frenine basın.

Kontrol lambası  .

Fren asistanı

Sert frenlemelerde mümkün olan en kısa fren mesafesini elde etmek için, fren pedalına hızlı ve kuvvetli bir şekilde basıldığında, otomatik olarak azami fren gücü takviyesi ile frenleme yapılır (fren asistanı).

Sert frenleme etkisini sürdürmek istediğiniz müddetçe, fren pedalındaki basıncı azaltmayın. Fren pedalından ayağınızı çektiğiniz zaman azami fren gücü takviyesi devre dışı bırakılır.

Sürüş kontrol sistemleri

Elektronik Stabilite Kontrolü

Elektronik stabilite kontrolü (ESC) ihtiyaç duyulduğunda, yol yapısına ve tekerleklerin yolu kavramasına bağlı olmaksızın tüm sürüş koşullarında sürüş performansını iyileştirir. Sistem ayrıca tahrik tekerleklerinin patinajını da önler.

Araç patinaj yapma eğilimi ve savrulma etkisi gösterdiğinde hemen motor gücü azaltılır, her bir tekerlek amaca yönelik olarak frenlenir. Bu özellik, bilhassa karlı, buzlu, ıslak veya kaygan yollarda aracın sürüş performansını önemli ölçüde arttırır.

ESC sistemi   kontrol lambası söner sönmez devreye girmeye hazırdır.

ESC sistemi etkin olarak devreye girdiğinde yanıp söner.

Uyarı

Ancak bu özel emniyet faktörünün, aracınızı sürerken sizde riskleri göze alma alışkanlığı yaratmamasına dikkat edin.

Seyir hızınızı yol şartlarına uygun hale getirin.

Kontrol lambası .

Deve dışı bırakılması

Deve dışı bırakılması

Yüksek performans gerektiren sürüş stili istenildiğinde ESC düğmesi ile devre dışı bırakılabilir.

Kontrol lambası yanar.

tuşuna tekrar basıldığında ESC sistemi tekrar etkinleştirilir.

Ayrıca kontak tekrar açıldığında da ESC sistemi tekrar devreye alınır.

ESC sistemi, araç stabilitesini daha iyi duruma getirmek için aktif hale geldiğinde, araç hızını düşürün ve sürüşe daha dikkatli bir şekilde devam edin. ESC sistemi araç için sadece ek bir sistemdir. Araç fiziksel sınırları aştığında, kontrol edilemez.

Sisteme güvenmeyin. Emniyetli bir şekilde sürmeye devam edin.

    Diger materyaller:

     Chevrolet Spark - Kullanim Kilavuzu 2014 > Aracın saplandığı yerden kurtarılması

    Bu işleme sadece aracı kum, çamur veya kardan kurtarmak için izin verilir. Vites kolunu dönüşümlü olarak D ve R konumlarına alın. Motor devir sayısını mümkün olduğu kadar düşük tutun ve ani gaz vermekten kaçının.

     Chevrolet Spark - Kullanim Kilavuzu 2014 > Nesne tespit sistemleri

    Park Asistanı Park asistanı sistemi, sürücüyü, aracın geriye doğru hareket ettirilmesi esnasında, aracın arkasında herhangi bir objenin olup olmadığını algılayarak ikaz sesi ile asiste eder.

     Citroen C1 - Kullanim Kilavuzu 2016 > Güneşlik

    Güneşlik. Torpido gözü. Ses sistemi, Dokunmatik tablet veya yerleştirme gözü. 12 volt aksesuar prizi (120 W maks). Aksesuarlarınızın zarar görmesini önlemek için maksimum güç oranına uyunuz. USB girişi. Yardımcı Jak soketi. Yerleştirme gözleri ve kutu içecek tutucular. Bardak tutucu. Kapı içi yerleştirme gözleri. Su şişesi yerleştirme gözü.

    Web sitede yeni - En popüler - Web Site haritası - Arama - © 2024 www.turkasegmenti.com 0.0046 -