UYARI
Hasarlı veya deforme olmuş lastik kullanımında aracın kontrolünü kaybedebilir ve kazaya neden olabilirsiniz.
ÖLÜM veya CİDDİ YARALANMA RİSKİNİ azaltmak için, aşağıdaki önlemleri alınız:
Aşınmış lastikler, fren etkinliğinin kaybolmasına, direksiyon veya yol tutuşunun zayıflamasına yol açar.
Önerilen ebatların dışında lastik veya jant kullanımı; araç hakimiyetiyle ilgili sorunlara, araç hakimiyetinin kaybolmasına ve aracınızın Kilitlenmeyi Önleyen Fren Sistemi (ABS) üzerinde negatif bir etkiye neden olabilir ve bunlar da ciddi bir kazayla sonuçlanabilir.
İyi bir bakım, güvenlik ve azami yakıt tasarrufu için, daima önerilen lastik basınçlarını uygulamalı, yük sınırlarını aşmamalı ve aracınız için önerilen ağırlık dağılımına dikkat etmelisiniz.
Tüm değerler (boyutlar ve basınçlar) sürücü tarafı orta sütundaki etikette görülebilir.
Önerilen soğuk lastik havası basınçları
Bütün lastik basınçları (stepne de dahil) lastikler soğukken ölçülmelidir. "Soğuk lastik" ifadesi, aracın en az üç saattir kullanılmadığı veya 1,6 km'den daha az kullanılmış olduğu durumu belirtmektedir.
Isınmış lastik basınçları normal olarak önerilen soğuk lastik basınçlarından 28 ila 41 KPa (4 ila 6 psi) fazladır. Sıcak lastiklerde basıncı ayarlamak için hava boşaltmayınız, aksi halde basınç çok düşük olur. Önerilen lastik basınçları için Bölüm 2'deki "Lastikler ve Jantlar" konusuna bakınız.
UYARI
En rahat sürüş için, araç hakimiyeti ve en az lastik aşınması için önerilen lastik basınçları uygulanmalıdır.
Aşırı veya yetersiz şişirilme, lastik ömrünü kısaltır, araç kullanmayı olumsuz olarak etkiler ve bir kazaya sebebiyet verecek şekilde araç hakimiyetini kaybettirecek ani lastik patlamalarına neden olabilir.
Aşırı inik lastikler şiddetli ısı oluşumuna neden olup, lastik patlamasına, lastik elyafının ayrılmasına veya diğer lastik hasarlarına yol açabilirler; bunun sonucu olarak da araç hakimiyetinin kaybedilmesine bağlı kazalar oluşabilir. Bu risk, sıcak havalarda veya yüksek hızla uzun mesafeler giderken daha yüksektir.
NOT