Lastiklerinizi ve yedek lastiğinizi en az ayda bir kere veya daha sık kontrol ediniz.
Kontrolün yapılması
Lastik basıncını ölçmek için kaliteli bir lastik basıncı ölçüm aleti kullanınız.
Lastiklere bakarak onların uygun basınçta olduklarını anlayamazsınız. Radyal lastikler inik bile olsalar, iyi şişirilmiş gibi görünürler.
Lastik supabındaki supap kapağını açınız.
Basıncı ölçmek için ölçü aletini sıkıca supaba bastırınız. Soğuk durumdaki lastiğin basıncı lastik üzerindeki ve yükleme etiketindeki önerilen basınca uyuyorsa, başka bir ayar yapmaya gerek yoktur. Basınç düşükse, önerilen düzeye gelene kadar şişiriniz. Lastik supap yuvalarına supap kapaklarını yerleştirdiğinizden emin olunuz. Supap kapağı olmadan, kir veya nem supap deliğine girebilir ve hava kaçağına neden olur.
Supap kapağı yoksa, en kısa zamanda yenisini temin ediniz.
Lastik aşırı şişecek olursa, lastik supabının ortasındaki iğneye basarak basıncı düşürünüz. Ölçü aleti ile lastik basıncını tekrar ölçünüz. Lastik supap yuvalarına supap kapaklarını yerleştirdiğinizden emin olunuz. Supap kapağı olmadan, kir veya nem supap deliğine girebilir ve hava kaçağına neden olur.
Supap kapağı yoksa, en kısa zamanda yenisini temin ediniz.
Lastik rotasyonu
Lastik sırtlarının aşınmasını dengelemek için her 15.000 km'de bir veya düzensiz aşınma devam ediyorsa daha sık, lastiklerin yerlerinin değiştirilmesi önerilir.
Lastiklerin yerlerini değiştirirken balanslarını da kontrol ediniz.
Lastiklerin yerlerinin değiştirilmesi sırasında düzensiz aşınmaları ve zedelenmeleri kontrol ediniz. Anormal aşınma genellikle hatalı lastik basınçlarından, yanlış tekerlek (rot) ayarlarından, balansı bozuk jantlardan, sert fren yapmaktan ve keskin viraj almaktan kaynaklanır.
Lastiklerin sırtında veya yanaklarında balon veya tümsekler olup olmadığını kontrol ediniz. Bu sözü edilenlerden herhangi birinin mevcut olduğunu görürseniz lastiği değiştiriniz.
Doku veya elyaf görülüyorsa da lastiği değiştiriniz. Lastiklerin yerlerini değiştirdikten sonra ön ve arka lastiklerin basınçlarını doğru değerlerine getirmeyi ve bijon somunlarının sıkılığını kontrol etmeyi unutmayınız (Uygun tork; 11~13 kgf-m.).
Tam boyutlu bir stepne ile (varsa)
Uygun basınçtaolmadan
Yönlü lastikler (varsa)
Lastiklerin yerlerinin her değiştirilişinde fren disk ve balatalarında aşınma olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Bilgilendirme
Simetrik olmayan lastiğin dışı ve içi fark edilebilir. Simetrik olmayan bir lastik takarken, "dış" yazılı tarafı dışa bakacak şekilde takmayı unutmayınız.
"İç" yazılı taraf dışa bakacak şekilde takılırsa, aracın performansı üzerinde olumsuz etkisi olur.
UYARI
Bu durum, araç hakimiyetinin kaybolmasına neden olacak, bunun sonucu olarak da araç hakimiyetinin kaybedilmesine bağlı kazalar oluşabilecektir.
Tekerlek rot ve lastik balans ayarı
Lastiklerinize en uzun ömrü ve en iyi genel performansı sağlamak için aracınızın tekerlekleri fabrikada hassas olarak ayarlanmış ve balans ayarları yapılmıştır.
Çoğunlukla, tekerleklerinizin tekrar ayarlanmasına gerek yoktur. Ancak, olağan dışı bir lastik aşınması görürseniz veya aracınız bir tarafa çekiyorsa, ayarların yenilenmesi gerekebilir.
Düz bir yolda giderken aracınızın titreştiğini hissederseniz, balans ayarlarınızın yeniden yapılması gerekiyor olabilir.
Doğru olmayan tekerlek balansı aracınızın alüminyum jantlarına zarar verebilir. Lastik başına düşen ağırlık ve hız standartlarına dikkat ediniz.