Su, kar, buz, çamur, kum gibi sürüş koşulları ile karşılaştığınızda, aşağıdaki önlemleri uygulayınız:
Gereksiz lastik patinajını önlemek için yavaşça hızlanınız.
UYARI
Kaygan zeminlerde aracı sürerken Otomatikleştirilmiş Manuel Şanzımanda (AMT) vites küçültmek kazaya neden olabilir. Tekerlek hızında ani değişme, tekerleklerin kızaklanmasına neden olabilir. Kaygan zeminlerde vites küçültürken dikkatli olunuz.
Aracın sallanması
Kar, kum veya çamurdan kurtarmak için aracı sallamak gerekiyorsa, önce ön lastiklerin etrafındaki alanı temizlemek için direksiyonu sağa ve sola çeviriniz.
Sonra, (düz şanzımanla donatılmış araçlarda) 1 'inci ve R (Geri) vites arasında bir ileri bir geri yönde vitesi değiştiriniz, veya (Otomatikleştirilmiş Manuel Şanzımanla (AMT) donatılmış araçlarda) R (Geri) vites ile ileri bir vites arasında ileri ve geri yönde vites değişimi yapınız.
Lastiklerin patinaj yapmasını önlemeye çalışınız ve motora fazla yüklenmeyiniz.
Debriyajın aşınmasını önlemek için, vites değiştirmeden önce lastiklerin patinajı bitinceye kadar bekleyiniz.
Vites değiştirirken gaz pedalını bırakınız ve şanzıman viteste iken gaz pedalına hafifçe basınız. Lastiklerin ileri ve geri yönde yavaşça patinaj yapması, aracı serbest duruma getiren bir sallama hareketine neden olur.
UYARI
Araç sıkıştığında ve aşırı patinaj olduğunda, lastiklerdeki sıcaklık çok hızlı biçimde yükselebilir. Lastikler hasar görürse, lastik inmesi veya lastik patlaması gerçekleşebilir. Bu durum tehlike arz etmektedir - sizin ve başka kişilerin yaralanmasına sebep olabilir. Aracınızın etrafında insan veya nesneler varken, böyle bir şeye teşebbüs etmeyiniz.
Aracı kurtarmaya çalışırsanız, araç aşırı ısınabilir ve motor bölümünün yanmasına veya başka bir hasara yol açabilir. Motorun ya da lastiklerin aşırı ısınmasını engellemek için lastiklerin patinaj yapmasını önlemeye çalışınız. Lastiklere 56 km/saat hız üzerinde patinaj yaptırmayınız.
Bilgilendirme
Araç sallanmadan önce, ESC sistemi (varsa) KAPATILMALIDIR.
NOT
Birkaç sallama denemesinden sonra hâlâ kurtulamadıysanız, motorun aşırı hararet yapmasını, şanzımana zarar vermesini ve lastik hasarını önlemek için aracı çektiriniz. Bölüm 6'daki "Çekme" konusuna başvurunuz.
Düzgün viraj alma
Viraj alırken, özellikle yol yüzeyi ıslak olduğunda fren yapmaktan veya vites değiştirmekten kaçınınız. İdeal olan, virajları düşük hızla dönmektir.
Gece sürüşü
Gece sürüşleri gündüz sürüşlerine nazaran daha tehlikelidir. Aşağıdaki bazı ipuçlarını hatırlamanız gereklidir: